Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, Suriye’de savaşa mı giriyor? - Analiz



Başlıktaki soru, kendi içinde teknik olarak iki hata barındırıyor. Birinci hata; Zaten savaştayız. Soruyu soran bunun farkında değil demektir. İkinci hata; Asıl tarafların birbiriyle savaştığı dünya artık değişti. Soruyu soranın savaştan anladığı şey 2. Dünya savaşından sonra bitmiş geçersiz bir tarif.

VEKALET SAVAÅžLARINI ANLAMALIYIZ

“KliÅŸe olacak” korkusunu bir kenara bırakarak yaygın olarak kullanılan örneklerle baÅŸlayalım. Amerika-Vietnam savaşı aslında bir ABD-Rusya savaşıdır ve Amerika’yı yendi diye anlatılan Kamboçyalılar aslında Rusya adına savaÅŸmışlardır. Vietnam’ı savaÅŸa sokan da, parayı, silahları ve mühimmatları veren de Rusya’dır. Yani Vietnam, Rusya adına bir vekalet savaşı yürütmüştür. Yıllar Sonra Afganistan-Rusya savaşı da benzer bir modelde gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu sefer Afganistan’ı, Rusya’ya karşı destekleyen ve silahları veren de ABD’dir. Gözümüzün önünde yaÅŸanan canlı örneklere de dünyada ÅŸu anda aktif olan onlarca vekalet savaşı vardır. Yemen hükmeti ile Husiler arasındaki savaÅŸ bir Suud-Ä°ran savaşıdır mesela. Yemen hükümetini Suud destekliyor, Husileri ise Ä°ran. Hepsinin parası da silahları da Yemen dışındaki baÅŸka baÅŸka ülkelerden geliyor ve vekalet savaşını yürütüyorlar. Bu durumda Ä°ran ile Suud savaÅŸta mıdır, deÄŸil midir? SavaÅŸ halindedir!

TÃœRKÄ°YE SAVAÅžA GÄ°RÄ°YOR MU?

Suriye’nin Kuzeyi’nde Rusya tarafından güçlendirilmiÅŸ ve silahlandırılmış bir YPG/PKK varlığının sadece psikolojik etkisi bile Anadolu içindeki PKK’nın kaybettiÄŸi motivasyonu geri kazanmasına yeterli olabilir. Bu iÅŸte Türkiye ile savaÅŸmaktır. PKK’yı desteklemek sadece silah, para vermek deÄŸildir zemin, sebep ve motivasyon vermek mühimmattan daha kıymetli bir destektir.

RUSYA SURÄ°YE’DE KAYBEDER MÄ°?

Bu sorunun cevabı kesin olarak evettir, muallak olan tek tarafı zamanıdır. S400, SU35 uçaklar ve sayılabilecek daha birçok önemli silahların hepsi son tahlilde insana dayanır. Lazkiye’de olan Rus askerlerinin hiçbiri neden orada olduklarının cevabını veremiyor. Niye buradasınız sorusunun tek cevabı; “bilmiyorum”
Tabutlar içinde Rusya’ya giden asker cenazeleri için Putin, ne açıklama yapıyor? Hiç! Çünkü ÅŸuandaki Rusya’da Putin’e soru sorabilecek gazeteci deÄŸil oÄŸlu ölmüş bir Rus vatandaşı bile yok. Soru soran arsenikle zehirlenir. Korkudan soru soramayan Rus askerleri yorulmaya baÅŸladı. Savaşı bilen herkes, savaÅŸ yorgunluÄŸunun gücünü de bilir. Putin’in arsenik diktatörlüğü ve para vererek susturduÄŸu askeri gücü bir süre daha idare edebilir ama sonunda kaybedecek.

TÃœRKÄ°YE KAYBEDER MÄ°?

Yürütülen bu savaşın zeminini anlamadan bu soruya saÄŸlıklı bir cevap veremeyiz. Fırtına Obüslerinde komutanın emriyle ateÅŸ eden Erzurumlu bir askerin dedesinin Rusya ile savaÅŸmış olması top mermisinden daha etkilidir ve uzun menzillidir. Trablus’u, Yemen’i, Selanik’i, Kafkasya’yı bilen bir Türk komutanın karşısındaki Rus komutan, hangi hafızasıyla karar verecek? Savaşı baÅŸlatan da, sürdüren de, bitiren de insandır.Silahlar ise sadece alet… Başından sonuna kadar insan merkezinde geliÅŸen süreçlerde aletleri asli unsur olarak görmek stratejik bir hata olur.
Ezcümle: Zaten savaş halindeyiz. Hem de en şiddetli haliyle. Bundan daha ötesini anlatanlar kasten kafa karıştırıyorlar. Çünkü bu vekalet savaşını yürüten bütün çeteler gömüldükten sonra ne yapacağımızı konuşmakta geç kalıyoruz.

Erem Şentürk - Diriliş Postası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.